Kryzys COVID-19 nie miał wpływu na eksport hiszpańskiej wieprzowiny do Chin w pierwszym kwartale 2020 r.

Według danych przedstawionych przez prezesa INTERPORC, Hiszpania zwiększyła eksport wieprzowiny do Chin o 87% w pierwszych trzech miesiącach 2020 roku w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku i osiągnęła poziom 238 000 ton. Wartość eksportu praktycznie potroiła się, osiągając łączną kwotę 550 mln EUR.

Według prezesa Interporc, rynek krajowy wykazuje odporność na kryzys COVID-19, chociaż od marca wyraźnie odczuwalny był trudniejszy okres ze względu na sytuację wywołaną pandemią, która spowodowała zamknięcie kanału Horeca, a tym samym spadek sprzedaży niektórych produktów.

Z kolei wzrost konsumpcji wieprzowiny w gospodarstwach domowych w drugim kwartale w dużej mierze zrekompensował straty odnotowane w kanale gastronomicznym, choć niektóre firmy i podsektory odniosły duże straty.

Źródło: Euromeatnews.com

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj