Zakłady mięsne Tönnies wciąż pozostają zamknięte. Rośnie niepokój na niemieckim rynku świń, a władze lokalne nakładają na branżę dodatkowe obowiązki.

Zamknięcie największej rzeźni w Niemczech powoduje znaczne niepokoje wśród tamtejszych producentów świń, choć dyskusja nad konsekwencjami zawieszenia pracy ubojni w Rheda-Wiedenbrück trwa w całej Europie. Stabilizacja na rynku żywca wieprzowego w Niemczech wynika z sezonowego zmniejszenia podaży świń. Jednak szum medialny związany z firmą Tönnies zasadniczo nie sprzyja konsumpcji mięsa, więc z punktu widzenia partnerów rynkowych pożądane byłoby, aby zwieszenie produkcji w zakładach mięsnych nie trwało dłużej niż zakładane dwa tygodnie.
Niektórzy eksperci uważają, że ze sprawą Tönnies w łańcuchu produkcji wieprzowiny można sobie poradzić, jeśli wszyscy partnerzy rynkowi zachowają spokój. Stowarzyszenie grup producentów żywca i mięsa (VEZG) nie zmieniło swojej rekomendacji cenowej dla tuczników w porównaniu do poprzedniego tygodnia. W krajach południowych UE Hiszpanii, Włoszech i Francji, które są na początku sezonu turystycznego odnotowuje się nawet delikatny wzrost cen żywca wieprzowego.

Kryzys związany z zakażeniami koronawirusenm wśród pracowników zakładów mięsnych Tönnies spowodował, że władze Nadrenii Północnej-Westfalii narzuciły na branżę mięsną dodatkowe obowiązki, mające ograniczyć rozprzestrzenianie się choroby. Od 1. lipca wszystkie rzeźnie oraz zakłady rozbioru i przetwórstwa mięsnego zatrudniające ponad 100 pracowników będą musiały badać pracowników pod kątem obecności koronawirusa co najmniej dwa razy w tygodniu. Ponadto firmy zostały zobowiązane do dopuszczania do pracy wyłącznie z pracowników (zatrudnionych na stałe oraz kontraktowych), którzy wcześniej poddani badaniu i mają negatywne wyniki. Analiza musi zostać przeprowadzona przez uznane laboratorium, a wyniki testów. muszą być przechowywane w firmie. Koszty badania będą ponosiły firmy branży mięsnej.

Źródło: www.topagrar.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj