Ceny wieprzowiny spadają z powodu niższego popytu w rzeźniach z niedoborami siły roboczej i problemami z dostępem do rynku zagranicznego.

Kryzys zdrowotny spowodowany przez COVID-19 wpływa na sektor trzody chlewnej, zarówno na rynku francuskim, jak i międzynarodowym. Firmy w sektorze doświadczają poważnych zmian w swojej działalności. Ceny wieprzowiny spadają z powodu niższego popytu w rzeźniach z niedoborami siły roboczej i problemami z dostępem do rynku zagranicznego. Pomimo silnego popytu na eksport do krajów trzecich, te nowe elementy na razie ograniczają cenę wieprzowiny.

Pasza: bardzo zmienne ceny towarów

Po wybuchu epidemii wirusa w Chinach doszło do dużego zróżnicowania cen zbóż oraz nasion roślin oleistych i ich pochodnych. Rozprzestrzenienie się epidemii na obszary produkcji i eksportu głównych towarów (Stany Zjednoczone, Ameryka Południowa, Morze Czarne) zaostrzyło zmienność cen.

Środki ograniczające doprowadziły do silnego popytu ze strony konsumentów na produkty na bazie pszenicy (mąka, makaron, chleb). Główni importerzy (Algieria) złożyli nowe zamówienia w celu zabezpieczenia swoich strategicznych zapasów. W rezultacie ceny gwałtownie wzrosły: + 12% na rynku Euronext od połowy do końca marca.

Ponadto sytuacja zmienia się z dnia na dzień i wiele krajów stopniowo podejmuje działania w celu ograniczenia inflacji podstawowych produktów. Na przykład Rosja, największy na świecie eksporter pszenicy, ogłosiła kontyngent wywozowy na zboże do następnego zbioru. Kumulacja tych decyzji politycznych doprowadzi do zwiększonej zmienności rynku w nadchodzących tygodniach i miesiącach.

Natomiast ceny kukurydzy nie wykazywały tego samego trendu co pszenica. W Stanach Zjednoczonych sektor etanolu stanowi ponad jedną trzecią rynku kukurydzy. Spadek cen ropy wraz z niższym krajowym popytem na paliwo doprowadziły do spadku aktywności amerykańskich fabryk, dzięki czemu dostępna jest większa ilość na eksport i paszę dla zwierząt.

Oprócz zbóż koronawirus wpłynął na globalną logistykę soi i śruty sojowej. Eksport brazylijski i argentyński jest zakłócany przez ograniczenia logistyczne wprowadzone w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się wirusa. W obliczu tych trudności w dostawach, ceny śruty sojowej na rynku francuskim wzrosły (+ 11,3% w ciągu dwóch tygodni na rynku Montoir).

Jednocześnie spadek popytu na olej roślinny w sektorze biodiesla może doprowadzić do ograniczenia działalności francuskich i europejskich przetwórni, a w konsekwencji do zmniejszenia podaży rzepaku i śruty słonecznikowej. Na razie nie ma to wpływu na ceny tych surowców.

Podobnie jak gospodarstwa domowe gromadziły produkty do zapokojania podstawowych potrzeb, tak przemysł paszowy zauważył również zjawisko nadmiernego gromadzenia zapasów przez francuskich rolników. Pomimo wyzwań logistycznych nie brakowało podaży dla francuskiego przemysłu paszowego. Dostępność śruty sojowej zależy jednak od decyzji podejmowanych przez kraje Ameryki Południowej, co należy mieć na względzie.

Rynek trzody chlewnej: wzrost cen został zatrzymany, firmy napotykają ograniczenia

W czasie, gdy podaż w Europie się stabilizuje, a popyt w Azji jest silny, kluczowe zmienne na rynku wieprzowiny sprzyjają wysokim cenom. Jednak trudności logistyczne w dostępie do rynków zagranicznych i niedobory siły roboczej w rzeźniach ograniczają popyt.

Po znacznych wzrostach między styczniem a lutym ceny w Europie gwałtownie spadły w marcu, szczególnie w Niemczech i Holandii. Ceny niemieckie i holenderskie straciły odpowiednio 19 i 15 centów / kg między pierwszym a ostatnim tygodniem marca.

cena wieprzowiny w europie 161494

Europejskie rzeźnie i przetwórcy próbują pozostać aktywnymi. Jednak obsadzenie zmian pracownikami staje się coraz trudniejsze. W obliczu zagrożeń związanych z brakiem personelu i ograniczeniami w przemieszczaniu się firmom brakuje siły roboczej. Niedobór siły roboczej szczególnie dotyczy Niemiec i Holandii, ponieważ niektórzy pracownicy ze Wschodu nie byli w stanie dotrzeć do swoich miejsc pracy przed wydaniem zakazu przemieszczania się. Znaczący spadek ceny wieprzowiny jest bezpośrednio związany z tymi ograniczeniami.

Po drugiej stronie Atlantyku kryzys spowodowany przez COVID-19 ma również poważny wpływ na rynek trzody chlewnej. Ubojnie w USA zaczynają borykać się z takimi samymi problemami kadrowymi jak w Europie, ale ich lepsze warunki dostępu do chińskiego rynku wraz z dużą podażą zachęcają USA do dalszego zwiększania działalności. Jednak firmy są nadal zależne od siły roboczej z Meksyku, co może być zagrożone z powodu braku wiz.

Epidemia COVID-19 wpływa również na handel mięsem i żywymi zwierzętami w Europie. Brak kierowców ciężarówek zwiększa koszty logistyki. Ponadto czasy oczekiwania na granicach są długie i wiążą się z dodatkowymi formalnościami.

Na rynku eksportowym aktywność portowa ponownie rośnie, zarówno w Europie, jak i Azji, po poważnych zakłóceniach na początku roku. Brak dostępności kontenerów pozostaje poważnym problemem, a koszty transportu znacznie wzrosły. Ponadto najwięksi światowi eksporterzy, Stany Zjednoczone i Brazylia, przyspieszają napływ do Chin w oczekiwaniu na potencjalne wstrzymanie działalności spowodowane przez koronawirusa.

Tymczasowe przerwy z trwałymi skutkami?

W nadchodzących miesiącach na rynek trzody chlewnej wpłynie z jednej strony globalna podaż i popyt powodujący wysokie ceny, a z drugiej strony COVID-19 i nadal dość nieprzewidywalne zachowania konsumentów, ograniczony dostęp do rynków zagranicznych i międzynarodowa konkurencja.

W pierwszej połowie 2020 r. europejska podaż wieprzowiny pozostanie stabilna, a nawet nieco wyższa ze względu na wzrost masy tusz wieprzowych. Jednocześnie nawyki przyjęte przez Europejczyków przebywających w zamknięciu mogą okazać się korzystne dla wspierania spożycia wieprzowiny; ponieważ produkty wieprzowe są częstym składnikiem potraw przygotowywanych w domu.

Jeśli chodzi o eksport, w nadchodzących tygodniach nadal spodziewane są przerwy związane z COVID-19, ale kiedy Chiny powrócą na pełnych obrotach, normalny popyt na działalność będzie nadal silny. Dlatego Chiny będą nadal importować, ale zwiększając konkurencję między UE, Stanami Zjednoczonymi i Brazylią, aby ograniczyć ceny.

Jednak europejski eksport do Azji może być utrudniony przez rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w zachodniej Polsce. Liczba dotkniętych zwierząt w tym regionie nadal rośnie, z 209 przypadkami zidentyfikowanymi między 1 a 27 marca lub + 46% w porównaniu z lutym. 23 marca potwierdzono pierwsze ognisko na fermie świń w tym regionie, w którym zutylizowano 23 700 zwierząt. Nigdy wcześniej zainfekowany dzik nie był tak blisko granicy niemieckiej (10 km), jak ten zidentyfikowany 27 marca.

W perspektywie długoterminowej kryzys może również prowadzić do pozornie sprzecznych skutków dla nawyków konsumenckich.

Z jednej strony nowe nawyki stopniowo przyjmowane przez konsumentów w czasie kryzysu mogą stać się trwałe (zakupy online, posiłki dostarczane do domu). Miałyby one wpływ na metody dystrybucji kosztem fizycznych punktów sprzedaży oraz podaży gotowych posiłków i przetworzonych produktów w przeciwieństwie do świeżego mięsa.

Z drugiej strony silny wpływ kryzysu zdrowotnego na gospodarkę wpływa na siłę nabywczą konsumentów, a cena może odgrywać istotną rolę jako kluczowy czynnik przy zakupie produktów, a co za tym idzie, obniżek cen, marek własnych i sieci sklepów dyskontowych.

Źródło: www.3trzy3.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj