Ceny trzody chlewnej w UE wykazują tendencję spadkową. Ten trend zauważalny jest od połowy marca i zbiega się z zamknięciem sektora gastronomicznego. Średnie ceny trzody chlewnej w UE osiągnęły 178,66 EUR / 100 kg, czyli tylko o 9 euro więcej niż ceny zanotowane w marcu 2019 r. Odczuwalny spadek popytu na wieprzowinę spowodowany jest ograniczeniami w gastronomii w wyniku COVID-19. Raporty wskazują, że popyt detaliczny nie jest wystarczający w odniesieniu do poziomu podaży, pomimo tego, że liczba „gotowych świń” nie jest duża. Rynki eksportowe również wydają się być ograniczone.

We Włoszech krajowa cena żywca (160/176 kg) spadła o 20 € w ciągu czterech tygodni (począwszy do 1 maja) do 120 € /100 kg. Sytuacja jest niekorzystna tym bardziej, że wiele zamkniętych zakładów przetwórczych zakłóca łańcuch dostaw, szczególnie w przypadku szynek (jak podaje Bethan Wilkins, starszy analityk, AHDB).

Źródło: Euromeatnews.com

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj