Ceny trzody chlewnej we Francji utrzymały się na stałym poziomie, pomimo zamknięcia restauracji i spowolnienia eksportu. Według raportu rynkowego Genesus od początku wprowadzenia ograniczeń (w dniu 17 marca) cena wieprzowiny pozostała ogólnie na dobrym poziomie, z odnotowanym spadkiem o 5,4% między 16 marca a 23 kwietnia. Jak wyjaśnia Philippe Malletroit (dyrektor ds. Francji, Genesus Inc.) w marcu niektóre zakłady przetwórstwa mięsa wieprzowego odnotowały wzrost produkcji o 20–30%. Wydaje się, że francuski przemysł wieprzowy jest wspierany przez stały popyt na rynku krajowym i krótki łańcuch dostaw żywności. Podobna sytuacja ma miejsce w Rumunii, gdzie druga co do wielkości rzeźnia świń (Abator Peris) postanowiła zainwestować 2 miliony euro w celu zwiększenia produkcji, spowodowanej zwiększonym popytem na świeże produkty. Firma dostarcza świeże produkty wieprzowe do 24 sklepów w Bukareszcie i hipermarketów w całym kraju. Obecnie zależność Rumunii od importu wieprzowiny osiągnęła 70%, ale lokalne produkty są coraz bardziej doceniane. Abator Peris współpracuje z 46 lokalnymi gospodarstwami, aby móc dostarczać świeże mięso wieprzowe na rynek.

Źródło: www.euromeatnews.com

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj