Ceny wieprzowiny w Chinach w ostatnich tygodniach wykazywały tendencję spadkową, w związku ze stopniowym wzrostem produkcji. Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi monitoruje ten trend i podaje, że produkcja i sprzedaż wieprzowiny w Chinach zasadniczo wzrosła w marcu, natomiast ceny wieprzowiny spadają przez osiem kolejnych tygodni. W Chinach działa obecnie ponad 370 000 gospodarstw hodowlanych. Od marca odnotowano kolejne 18 000 gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną, co oznacza wzrost o 131% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku (jak podaje Securities Journal, powołując się na informacje z Tianyancha.com).

„W Chinach zauważalne jest teraz przejście od stosunkowo ograniczonych dostaw do bardziej zrównoważonej sytuacji. Ponadto szybki powrót do równowagi odbywał się głównie poprzez duże i znormalizowane fermy świń, które działały szybciej niż fermy rodzinne.” (wypowiedź Zhu Zengyong, badacza z Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych (CAAS). Jeśli chodzi o przyszłe zmiany cen podstawowych artykułów spożywczych w Chinach, Zhu powiedział, że nadal nie ma pewności, ale w krótkim okresie na ceny większy wpływ będą miały czynniki sezonowej konsumpcji.

Źródło: http://english.agri.gov.cn

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj