Zgodnie z najnowszymi prognozami USDA (U.S. Department of Agriculture), będzie to najniższy poziom odnotowany od 2007 r.

USDA ostrzega, aby przygotować się na dramatyczny spadek produkcji wieprzowiny w 2020 roku, który może sięgać nawet 10%. Prognozuje się, że produkcja wieprzowiny obniży się do najniższego poziomu od 2007 r. Prawdopodobnie większość głównych eksporterów wykaże wzrost, korzystając ze zwiększonego popytu ze strony krajów dotkniętych ASF. Nie wystarczy to jednak, aby zrekompensować oczekiwany spadek produkcji w Chinach, Wietnamie i na Filipinach.

Produkcja wieprzowiny w Chinach może spaść nawet o jedną czwartą w 2020 r. (do 34,8 mln ton). W sierpniu pogłowie świń w tym kraju było prawie o 40% mniejsze niż rok wcześniej. W stadach loch również odnotowało podobny spadek. Niższa produkcja krajowa może zwiększyć uzależnienie od importu, a zatem oczekuje się, że import w przyszłym roku osiągnie 3,5 miliona ton.

Prognozuje się również, że spożycie wieprzowiny w Chinach również osiągnie spadek o ponad 20% w 2020 r. Początkowo konsumenci wykazywali mniejsze zainteresowanie wieprzowiną z powodu obaw związanych z ASF, mimo że choroba ta nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi. W ostatnim czasie odnotowano jednak, że to wyższe ceny są coraz częściej barierą zakupu.

Stany Zjednoczone są w korzystnej pozycji, jeżeli chodzi o zwiększanie dostaw do Chin. Oczekuje się, że eksport wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych wzrośnie o 20% zarówno w 2019 r., jak i 2020 r.

Oczekuje się, że eksport z UE skorzysta z silnego popytu w Azji. Jednak spadek krajowej konsumpcji i mniejsze pogłowie świń prawdopodobnie ograniczy wzrost produkcji. Jak komentuje Felicity Rusk, analityk AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board) przewiduje się, że produkcja w UE nieznacznie wzrośnie w przyszłym roku.

Źródło: EuroMeatNews.com

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj