W czwartek (18 października br.) Stany Zjednoczone wstrzymały import wieprzowiny z Polski, powołując się na zastrzeżenia dotyczące zachowania zasady regionalizacji, zgodnie z którą tylko zakłady z terenów wolnych od ASF mogą eksportować wieprzowinę do USA.

W ostatnich latach Stany Zjednoczone należały do największych zagranicznych odbiorców mięsa wieprzowego z Polski. W pierwszych ośmiu miesiącach 2018 r. zaimportowały 43 tys. t mięsa, co stanowiło 13,5% naszego eksportu wieprzowiny, a wartość importu jest liczona w setki milionów złotych. Powodem wstrzymania importu ma być afrykański pomór świń.

Jak wyjaśnia Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) powodem tej decyzji ma być obecność afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Polsce oraz fakt, że podobno jeden z polskich zakładów eksportujących wieprzowinę do Stanów Zjednoczonych miał nie przestrzegać wymogów mających na celu zapobieganie rozprzestrzenianiu się poważnych chorób zwierząt gospodarskich.

Według informacji Głównego Lekarza Weterynarii doszło do pomyłki związanej z określeniem statusu miejsc, z których pochodziło wyeksportowane mięso. Szczegółowe informacje trafiły już drogą formalną do właściwych instytucji w Waszyngtonie. Liczymy, że przedstawione wyjaśnienia spowodują szybką korektę podjętej decyzji. Obydwie strony pozostają w kontakcie roboczym do ostatecznego wyjaśnienia sprawy - dodano.

Embargo dotyczy mięsa mrożonego, schłodzonego oraz produktów wieprzowych pochodzących z Polski.

Źródło: www.bussinesinsider.com.pl, www.tygodnik-rolniczy.pl i analizy sektorowe BGŻ BNP Paribas

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj