W dniu 20 czerwca 2018 w Restauracji Ostromeckiej w Ostromecku k. Bydgoszczy odbyła regionalna konferencja branżowa pt. „Racjonalizacja chowu świń szansą dla pomorsko-kujawskiej wieprzowiny”. Organizatorem spotkania był Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Koni, UTP Bydgoszcz, a także Pomorsko-Kujawski Związek Hodowców Trzody Chlewnej w Bydgoszczy oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Jako Gospodarze wystąpil: pan prof. dr hab. Wojciech Kapelański (który prowadził spotkanie), pan dr inż. Jan Biegniewski (wiceprezes „POLSUS”) oraz pani mgr inż. Marta Adamowicz (kierownik działu Technologii Produkcji Rolniczej KPODR Minikowo).

W wydarzeniu poza rolnikami, hodowcami oraz przedstawicielami firm związanych z branżą trzodową w naszym rejonie, wzięli udział zaproszeni goście, m.in. pani Iwona Gilewicz - zastępca dyrektora Wydziału Infrastruktury i Rolnictwa UW Kujawsko-Pomorskiego; pan Wojciech Kędzia - zastępca dyrektora KOWR OT w Bydgoszczy; pan Waldemar Sieńko z Kujawsko-Pomorskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy oraz pan Janusz Walczak -  przewodniczący NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność” województwa kujawsko-pomorskiego.

Po otwarciu konferencji, jako pierwsza zabrała głos pani dr inż. Anna Hammermeister, wicedyrektor Biura „POLSUS” w Warszawie, która opowiedziała zgromadzonym o nowych możliwościach w produkcji wieprzowiny, a także przekazała informację o wpisaniu rasy świń wbp i pbz na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Zwróciła uwagę, że warto zastanowić się nad możliwościami skrócenia łańcucha dostaw, który umożliwiłby większą rentowność produkcji. Jednym z takich działań mogłaby być sprzedaż internetowa, która już funkcjonuje i umożliwia np. handel wieprzowiną z certyfikatem PQS, niezależnie od obecności sklepu stacjonarnego w okolicy zamawiającego.

Kolejną osobą, która wystąpiła na gremium hodowców był pan prof. Maciej Świątkowski z UMK Collegium Medicum w Bydgoszczy, który wskazał na konieczność zerwania z błędnym mitem, jakoby jedzenie wieprzowiny miało przyczyniać się do skracania życia oraz zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Mięso świń jest niezwykle ważne w prawidłowym rozwoju układu nerwowego, wzrostu organizmu czy też prawidłowym rozwoju płodu u ciężarnych kobiet. Tłuszcz wieprzowy dostarcza nie tylko energii, ale jest także nośnikiem wielu witamin, głównie z grupy B. Warto zauważyć, iż mięso wieprzowe jest bardzo bogate w żelazo, szczególnie w stosunku do drobiu. Niestety, dalej jest bardzo słaba wiedza społeczeństwa na temat prozdrowotnych cech wieprzowiny, która posiada doskonałe proporcje i ilości kwasów tłuszczowych.

Kolejnym prelegentem był pan dr Andrzej Wróbel z Trouw Nutrition Polska, który opisywał możliwości zastąpienia białka śruty sojowej krajowymi źródłami. Wskazał na wszelkie różnice w składzie oraz związkach antyżywieniowych. Zaznaczył również, że związki antyżywieniowe znajdują się również w surowej soi, co jest powodem jej ekstrudowania. Prelegent zaznaczył również, że rośliny bobowate mają dziś o wiele lepsze właściwości pozwalające na skarmianie niż 20 lat temu, co jest wynikiem pracy hodowlanej nad poprawą ich jakości.

Następnie przed zgromadzonymi wystąpił pan prof. Wojciech Kapelański, który zreferował wyniki badań żywienia świń białkiem krajowym w porównaniu z grupą kontrolną, gdzie żywiono zwierzęta wykorzystując wyłącznie białko śruty sojowej. Wyniki jednoznacznie wskazują na możliwość tuczu z ograniczoną ilością śruty sojowej, nie obciążając zarazem finansowo gospodarstw.

Pan profesor Wojciech Kapelański mówił także o wynikach doświadczenia z użyciem efektywnych mikroorganizmów (tzw. EM) z firmy Greenland Technologie EM. Prelegent zaznaczył, że wyniki bezsprzecznie potwierdzają tezę o dobrym wpływie EM na dobrostan i zdrowie zwierząt, a co za tym idzie na wyniki tuczu badanej grupy. Pan Profesor podkreślił również konieczność kontynuowania badań dla potwierdzenia powtarzalności efektu oraz jego opłacalności w produkcji.

Następnym Prelegentem był pan Adam Filarski z firmy Greenland Technologie EM, który przedstawił pochodzenie efektywnych mikroorganizmów oraz z charakteryzował dostępne produkty. Prelegent podał również korzyści płynące ze stosowania EM – zarówno bytowe, jak i ekonomiczne oraz możliwości zastosowania produktów firmy w chowie i hodowli świń.

Przed gremium wystąpił także pan Bartosz Czarniak, członek Zarządu Pomorsko- Kujawskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”. Prelegent przedstawił na własnym przykładzie doświadczenia ze stosowania produktów firmy Greenland Technologie. Rolnik ocenił EM bardzo pozytywnie i deklarował ich dalsze użycie w swojej hodowli.

Pani Marta Adamowicz z KPODR Minikowo przedstawiła projekt Kujawsko-pomorskiej wieprzowiny – tucz bez GMO, oraz projekt Łańcuch od pola do stołu – który zakłada skrócenie drogi produktu od rolnika do konsumenta. Prelegentka podczas opisu programu Kujawsko-pomorskiej wieprzowiny - tucz bez GMO, podkreślała oddolną inicjatywę w tworzeniu tego projektu, którego głównym pomysłodawcą i motorem jest Pan Sławomir Homeja, członek Zarządu Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.

Podczas końcowej dyskusji padło wiele pytań i odpowiedzi, a także wyrażono nadzieję, na pozytywne efekty realizowanych projektów. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się również technologia EM i zagadnienia z nią związane.

Ostatnim punktem spotkania była kulinarna rozkosz, jakim był obiad przygotowany przez Restaurację  Ostromecką ze świń rasy puławskiej żywionej bez GMO (z hodowli Pana Sławomira Homei), którą dostarczył Zakład Mięsny Kwiecińscy.

obraz4 Bartosz Czarniak

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj