Organizacja Greenpeace opublikowała 40 stronnicowy raport pt. „20 lat błędów; Dlaczego GMO nie spełniły obietnic”. GP ocenił, że uprawy GMO nie spełniły nadziei, że uczynią rolnictwo prostszym, bezpieczniejszym oraz bardziej wydajnym. GP obala 7 mitów jakimi w swych wizjach posiłkowali się zwolennicy tych upraw. 1: Uprawy GMO mogą wykarmić świat. Realia pokazały, że nie powstały nowe odmiany GMO dające ponadprzeciętne plony. 2: Uprawy GMO są kluczem dla ochrony klimatu. Realnie inżynieria genetyczna jest daleko za klasyczną hodowlą roślin w tworzeniu odmian, które mogą przyczynić się do radzenia sobie ze zmianami klimatu. Zachowanie lokalnego klimatu zależy od praktyk uprawy promujących zróżnicowane gatunkowe i sposobu polepszenia jakości gleb, a nie od prostego wprowadzania GMO. 3: Uprawy GMO są bezpieczne dla zdrowia i środowiska. Realia pokazują, że brak jest długoterminowych badań dotyczących środowiska i zdrowia, a dostęp do metodyki badań jest ograniczany dla niezależnych badaczy. Brak konsensusu wobec kwestii bezpieczeństwa GMO oceniło 300 niezależnych naukowców (skupionych w ENSSER). 4: Uprawy GMO ułatwiają ochronę roślin. Realnie po kilku latach uprawy problemy jak np. z chwastami odpornymi na herbicydy oraz pojawiające się superchwasty czy insekty powodują potrzebę zwiększania dawek pestycydów. 5: Uprawa rośliny GMO jest bardziej ekonomiczna. Realnie nasiona GMO są chronione patentem i ich ceny wzrosły gwałtownie od 20 lat. Równolegle chwasty odporne na herbicydy i super szkodniki poważnie zwiększyły koszty ochrony. 6: Rośliny GMO mogą współistnieć z nie GMO. W rzeczywistości rośliny GMO zanieczyszczają te wolne GMO. Do dziś globalnie odnotowano około 400 takich przypadków. Powoduje to, że współistnienie pozostaje trudne, a czasem niemożliwe. 7: Inżynieria genetyczna jest najbardziej obiecującą drogą dla innowacji w produkcji żywnościowe. Realnie zaawansowane metody hodowli (jak „smart breeding” czy „marker assisted selection MAS”) są dotychczas źródłem rezultatów tylko obiecywanych przez GMO, w tym odmian odpornych na choroby, zalewanie i tolerujące suszę, a ponadto przystosowanych do lokalnych warunków. Dodatkowo GMO hamują innowacje za sprawą własności intelektualnej odmian GMO.

Internet: http://www.greenpeace.org/international/Global/international/publications/agriculture/2015/Twenty%20Years%20of%20Failure.pdf

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 82-15



Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj