Zbiory rzepaku w UE w br. szacowane są na 21,6 mln ton, co oznacza 11% spadek o 2,8 mln ton poniżej rekordowego poziomu z 2014 roku (24,3 mln ton). W sezonie 2015/16 podaż rzepaku w UE28 zmniejszy się o około 8% z rekordowego poziomu 27,8 mln ton do 25,5 mln ton. Spadek produkcji wobec poprzedniego roku marketingowego dotyczy wszystkich większych producentów w Unii. W poprzednim sezonie 2014/15 wzrost produkcji do rekordowego poziomu spowodował ograniczenie importu. W obecnym zapowiada się większy o 13% przywóz rzepaku z poza UE do około 2,9 mln ton. Pod wpływem spadku zbiorów na Ukrainie (z 2,3 do 1,85 mln ton) import z tego kraju do UE zmniejszy się o 10% do około 1,1 mln ton, natomiast z Australii powinien się zwiększyć o 7% do 1,15 mln ton. W bieżącym sezonie 2015/16 na skutek mniejszej podaży powinien przynieść około 7% spadek przerobu do 23,7 mln ton. Zapasy rzepaku w poprzednim sezonie 2014/15 wzrosły z 0,91 mln ton do średnio wysokiego poziomu około 1 mln ton pod koniec czerwca br. Bieżący sezon 2015/16 powinien przynieść 19% spadek zapasów do poziomu około 0,8 mln ton.

Tymczasem globalna produkcja rzepaku zapowiada się w sezonie 2015/16 na 63,4 mln ton wobec 67,6 mln ton. Spowoduje to spadek globalnej podaży o 5,8 mln ton, co odbije się na spadku przerobu o 4,9 mln ton dzięki zużywaniu zapasów, które zmniejszą się o 0,9 mln ton do 4,9 mln ton oraz importowi.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Oil Word



Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj