Na giełdzie Euronext w Paryżu pszenica w kontrakcie na grudzień kontynuowała spadki i przez tydzień staniała o 5,2% do 165 Euro/t (przez 2 tyg. o 6,5%), jakkolwiek bardziej miarodajny (ze względu na wygaśnięcie grudniowego) byłby kontrakt marcowy, który potaniał o 1,4%. Rynek pszenicy był pod wpływem wielkiej podaży pszenicy na świecie (jak oceniło USDA w raporcie z 9 grudnia br. prognozy wzrosły w ciągu ostatniego miesiąca) przy równocześnie optymistycznych prognozach dla przyszłorocznej produkcji zbóż w UE. Handlowcy wpatrują się w relacje walut euro/dolar. Ostatnio Euro było najmocniejsze od miesiąca wobec dolara amerykańskiego, co wzmogło nadzieję na eksport francuskiej pszenicy. Jednak jak na razie eksport poza UE jest powolny, a w ostatnim tygodniu wydano prawie połowę mniej licencji eksportowych na pszenicę miękką wobec około 1 mln ton tydzień wcześniej. Handlowcy odnotowali zakup 500 tys. ton pszenicy przez Algierię z czego część powinna przypadać na francuską. Tymczasem na Ukrainie zwiększono prognozy zbiorów zbóż w 2016 roku z 60,5 mln ton do 61 mln ton, co poprawi europejski bilans zbóż. Na giełdzie Euronext w Paryżu kukurydza w kontrakcie na styczeń przez tydzień była na stabilnym poziomie 165 Euro/t (przed 2 tygodniami 166,5 Euro/t (-0,9%) po części wspierana wzrostami w Chicago. Za oceanem odnotowanego bowiem wzmożony popyt eksportowy na amerykańską kukurydzę, co przyczyniło się do zwyżek jej notowań w Chicago.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Reuters i innych źródeł



Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj