W 2016 r. UE wyasygnuje na walkę z chorobami zwierząt łączną kwotę w wysokości około 160,5 mln EUR, tj. o około 10% mniejszą w stosunku do poziomu z 2015 r. Znaczna część środków (największy udział w budżecie), w wysokości około 63 mln EUR (wzrost tylko o 2%), zostanie przeznaczona na finansowanie programów walki z gruźlicą bydła. Środki przeznaczone na walkę z chorobami wywoływanymi przez priony, tj. gąbczastą encefalopatią bydła (BSE) oraz trzęsawką owiec zredukowano do 12 mln EUR. Środki na zwalczanie brucelozy bydła pozostawiono na poziomie 10 mln EUR, natomiast fundusze na walkę ze wścieklizną podwyższono do 26 mln EUR. W br. na programy związane ze zwalczaniem tzw. choroby niebieskiego języka trafi o ponad połowę mniejsza znacznie pula środków (w 2015 r. było to 18,5 mln EUR), która wyniesie 7,5 mln EUR. Na walkę z klasycznym pomorem świń oraz afrykańskim pomorem świń (większość środków trafi do czterech krajów Unii, tj. Polski, Litwy, Łotwy oraz Estonii) przeznaczono odpowiednio 2,6 mln EUR oraz 6,9 mln EUR, natomiast na zwalczanie ptasiej grypy u drobiu i dzikich ptaków 1,9 mln EUR. Ponadto Unia przeznaczy 17 mln EUR (spadek o 2 mln EUR) na walkę z chorobami odzwierzęcymi (zoonozami), takimi jak salmonelloza u kur hodowlanych i niosek, a także brojlerów i indyków. Zgodnie z rozporządzeniem 652/2014 Unia będzie finansować programy zwalczania chorób zwierzęcych w wysokości 50%, z możliwością podniesienia pokrycia kosztów do 75% lub 100% w przypadku nadzwyczajnych sytuacji.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com z dn. 14.01.2016



Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj