Unijny komisarz ds. rolnictwa i rozwoju wsi Phil Hogan poinformował, że Meksyk wyraził zgodę na otwarcie swojego rynku na świeżą wieprzowinę i przetworzone szynki z Hiszpanii. Wkrótce również kilka innych państw członkowskich UE będzie mogło wysyłać swoje produkty do Meksyku. Decyzja zapadła po wizycie przedstawicieli Komisji Europejskiej w tym kraju, która miała miejsce na początku roku. Niedługo spodziewane jest zatwierdzenie importu świeżej wieprzowiny z Francji. Są również perspektywy na wysyłki z Niemiec, Rumunii i Włoch. Władze meksykańskie zaplanowały w maju br. także audyt w Polsce, co może stworzyć szanse na eksport świeżych produktów wieprzowych. Meksyk jest znaczącym importerem wieprzowiny, w 2015 r. sprowadził zza granicy ok. 750 tys. ton tego mięsa, z czego ponad 99% pochodziło z USA i Kanady. Był to dostęp bezcłowy w ramach Północnoamerykańskiej Strefy Wolnego Handlu – NAFTA. Komisarz Hogan podkreślił, że pomimo rosyjskiego embarga, eksport unijnej wieprzowiny wzrósł znacznie w ubiegłym roku. Nie przełożyło się to jednak jeszcze na poprawę dochodów producentów. Po tegorocznych wizytach w Meksyku i Kolumbii, komisarz Hogan odwiedza obecnie Kazachstan, a następnie planuje wyjazd do Chin i Japonii. Celem tych wizyt jest zwiększenie możliwości unijnego eksportu.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe z dn. 12.04.16

 



Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj