Dnia 23 lutego br. organizacja Soil Association ocenia, że w Wielkiej Brytanii w 2015 roku trzeci rok z rzędu wzrastała sprzedaż produktów ekologicznych, a wzrost ten w poprzednim roku wyniósł 4,9%. Wg opublikowanego raportu „Organik Market Report” wzrost rynku ekologicznego wyprzedził sprzedaż „nie ekologiczną” w sklepach spożywczych, która w zeszłym roku spadła o 0,9%. Wg. Soil Association główną motywacją dla konsumentów przy zakupie eko produktów była kwestia dobrostanu zwierząt, chęć oceny pochodzenia żywności oraz motywacja droższego zakupu za lepszą jakość hodowli zwierząt. Również sprzedaż bezpośrednia pomogła farmom ekologicznym. Wbrew wzrostowi sprzedaży w 2015 roku udział areału ekologicznych farm zmniejszył się i w poprzednim roku był na poziomie 3%. Z drugiej strony organ certyfikacji donosi o wzroście zainteresowania konwersją na eko rolnictwo. W poprzednim roku wielkość gospodarstw ekologicznych wzrosła średnio o 10 ha. Soil Association zauważa poprawę perspektyw dla ekologicznej produkcji zbóż ze względu na wzrost zapotrzebowania na ekologiczne skarmianie zwierząt hodowlanych i zanieczyszczone zboża importowane z Ukrainy poprzedniej wiosny.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Farming



Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj