W dn. 9 marca br. opublikowano zalecenie Komisji (UE) 2016/336 z dn. 8 marca 2016 r. w sprawie stosowania dyrektywy Rady 2008/120/WE ustanawiającej minimalne normy ochrony świń, w odniesieniu do środków ograniczających potrzebę obcinania ogonów. Praktykę obcinania ogonów u świń stosuje się w celu zapobieżenia ich obgryzaniu. W dyrektywie Rady 2008/120/WE nakłada się na państwa członkowskie obowiązek zapewnienia, aby obcinania ogonów nie wykonywać rutynowo, lecz jedynie w przypadkach obrażeń powstałych w wyniku obgryzania. Przed obcięciem ogona należy wprowadzić inne środki zapobiegawcze obgryzaniu np. zapewnienie świniom materiału wzbogacającego jak np. słoma, siano, drewno, trociny itp. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinie naukowe na temat zagrożeń związanych z obgryzaniem ogonów u świń oraz możliwych środków zapobiegawczych. Ustalenia tych opinii zostały uwzględnione w najlepszych praktykach, o których mowa w niniejszym zaleceniu Komisji. Państwa członkowskie powinny zapewnić przeprowadzenie przez rolników oceny ryzyka występowania obgryzania ogonów w oparciu o wskaźniki oraz ustanowić kryteria zgodności z wymaganiami określonymi w prawodawstwie i podać je do publicznej wiadomości na stronie internetowej. Na podstawie wyników oceny ryzyka rolnicy powinni ocenić wprowadzenie odpowiednich zmian w zarządzaniu stadem. Zalecenie określa również cechy, jakie powinny spełniać materiały wzbogacające dla świń oraz sposób wykładania tych materiałów. Państwa członkowskie powinny również zapewnić stosowanie przez rolników najlepszych praktyk w odniesieniu do odpowiednich wskaźników oraz upowszechniać te praktyki.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE z dn. 09.03.16 (L 62)



Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj