Produkcja soi w bieżącym sezonie 2015/16 zmniejszy się nieznacznie o 0,3% do 319,2 mln ton, zatem będzie zbliżona do rekordowej produkcji poprzedniego sezonu 2014/15 czyli 320,3 mln ton. Dla Półkuli Północnej możliwy jest blisko 2% spadek poziomu produkcji do 144,7 mln ton głównie na skutek spadku produkcji w Chinach oraz Indiach. Dla Półkuli Południowej prognozowany jest około 1% wzrost poziomu produkcji do 174,58 mln ton głównie na skutek przewidywanego wzrostu produkcji w Brazylii oraz Paragwaju.

Dzięki ogromnym zapasom na początku sezonu 2015/16 globalna podaż soi powinna się zwiększyć o 5,4% do rekordowego poziomu 406,4 mln ton. Ogromna podaż pozwala na rekordowy przerób soi na poziomie 273,6 mln ton tj. większy o 6% wobec poprzedniego sezonu. W trakcie bieżącego sezonu globalne zapasy soi wzrosną o około 2,9 mln ton (nadprodukcja), aby pod koniec sezonu osiągnąć rekordowy poziom 90,1 mln ton. Tak wysoki poziom zapasów stanowi 28,5% rocznego spożycia powinien utrzymać ceny soi na relatywnie niskim poziomie.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Oil World



Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj