W dn. 13 stycznia br. władze kraju związkowego Niemiec Saksonia-Anhalt poinformowały, że 180 tusz świń karmionych paszą zawierającą dioksyny zostało oprawionych przez rzeźnię i trafiło do sprzedaży w grudniu 2010 r. Z tej ilości 35 tusz zostało skierowane na eksport do Polski i Czech na początku stycznia 2011 r. Zwierzęta pochodziły z hodowli w Verden, w Dolnej Saksonii, gdzie 11 stycznia wykryto dioksyny w tuszach wieprzowych. Pozostałe 140 sztuk świń ze skażonej fermy poddano ubojowi i utylizowano. Gospodarstwo z Verden było jednym z ok. 5 tysięcy, które zamknięto w ubiegłym tygodniu w celu przeprowadzenia badań na obecność dioksyn. Większość z ferm wznowiła już działalność, jednak produkcja jest nadal wstrzymana w ponad 300 z nich. Pasze z dioksynami pochodziły z firmy Harles & Jentzsch ze Szlezwiku-Holsztyna, która na skutek błędu użyła do ich produkcji kwasy tłuszczowe przeznaczone do celów przemysłowych. Skażone pasze zostały również wyeksportowane do Francji i Danii, a jaja i przetwory jajeczne z dioksynami trafiły na rynek holenderski i brytyjski. W dn. 12 stycznia firma paszowa Harles & Jentzsch ogłosiła upadłość. Według informacji PAP z dn. 13 stycznia, Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek nie komentuje jeszcze sprawy sprzedaży do Polski skażonej wieprzowiny. Zarządzono dodatkowe badania mięsa, które trafia do Polski z tych części landów Niemiec, w których mogło dojść do zanieczyszczenia dioksynami. Niektóre kraje wprowadziły już restrykcje handlowe. W dn. 12 stycznia br. Chiny zablokowały import niemieckiej wieprzowiny, jaj oraz produktów je zawierających. Zakaz wprowadzono w trybie natychmiastowym, a wszelkie dostawy z Niemiec sprzed 11 stycznia br. będą poddawane szczegółowej analizie. Decyzję o wstrzymaniu importu wieprzowiny i drobiu z Niemiec podjęła w ubiegłym tygodniu Korea Płd., a Rosja rozważa wprowadzenie zakazu importu produktów zwierzęcych z regionów wysokiego ryzyka w Niemczech. W ubiegłym tygodniu import niemieckich jaj i drobiu wstrzymała Słowacja. Jednak w wyniku braku obecności dioksyn w kontrolowanych produktach z Niemiec, w dn. 12 stycznia słowackie władze tą decyzję odwołały. Niemieckie służby uspokajają, że obecnie nie ma zagrożenia dla zdrowia konsumentów, a wykryty poziom dioksyn nie spowoduje skutków ubocznych, jeśli ich spożycie będzie minimalne. Dioksyny mogą mieć jednak efekt długotrwały i kumulować się w organizmie, stąd tak ważne jest wycofanie z rynku żywności zawierającej te substancje.
 
 
Źródło: FAPA/FAMMU na podst. PAP, ThePigSite, World Poultry, meattradenewsdaily.co.uk, www.fleischexperten.de
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand