W listopadzie br. do Chin trafi pierwszy transport brazylijskiej wieprzowiny, wyprodukowanej przez firmę Seara Alimentos. Pierwsze partie szynek, łopatek, boczku i innych elementów wieprzowych miały być wyekspediowane do portu w Szanghaju w dn. 24 listopada br. Kontrola przeprowadzona niedawno przez chińskie i brazylijskie władze weterynaryjne wykazała wysoką jakość, bezpieczeństwo i przejrzystość procesu produkcji brazylijskich zakładów mięsnych. Na przyznanie uprawnień do eksportu na rynek chiński oczekuje obecnie 6 zakładów, w tym 2 należące do kompleksu Seara. Do tej pory, Chiny sprowadzały z Brazylii jedynie wołowinę i mięso drobiu. Od 2008 r. Państwo Środka jest największym rynkiem zbytu dla brazylijskich produktów rolno-spożywczych, a wartość wysyłek wzrosła ponad trzykrotnie z 3,5 mld USD w 2007 r. do 11 mld USD w 2010 r.

 

 

Źródło: FAPA/FAMMU na podst. Pig Progress z dn. 18.11.2011

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand