Od początku listopada br. ceny wieprzowiny w krajach UE nadal pozostawały na wysokim poziomie, a nawet dalej zwyżkowały. Duże znaczenie na kształtowanie się cen w Unii miał wpływ rosnący eksport*. Według danych Komisji Europejskiej w trzecim tygodniu listopada br. cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się na poziomie 160,55 euro/100 kg, i była o 16,7% wyższa w stosunku do poziomu sprzed roku.

Utrzymująca się spadkowa tendencja w ubojach świń m.in. we Francji, w Polsce oraz we Włoszech skutkowała kontynuacją wzrostu cen na tych rynkach. Podobne zachowanie się cen obserwowano w Danii. W 46 tygodniu bieżącego roku cena reprezentatywna wieprzowiny w Danii wynosiła 149,14 euro/100 kg, tj. była o 18,2% wyższa niż przed rokiem. We Francji cena reprezentatywna wieprzowiny kształtowała się na poziomie 161,00 euro/100 kg wobec 127,00 euro/100 kg przed rokiem. Najwyższy wzrost ceny (o 28,4%) reprezentatywnej wieprzowiny zanotowano jednak we Włoszech, gdzie osiągnęła ona poziom 196,640 euro/100 kg. W Niemczech cena reprezentatywna wieprzowiny wykazywała mniejszy wzrost (14,0%), podobnie jak w Hiszpanii (16,7%) oraz w Wielkiej Brytanii (7,9%). Pozostawały one jednak na dużo wyższym poziomie niż przed rokiem. W Polsce cena reprezentatywna wieprzowiny wynosiła 157,07 euro/100 kg, tj. była o 19,1% wyższa niż przed rokiem, będąc równocześnie o 2,2% niższą od średniej dla całej Wspólnoty. Dalsze wzmacnianie się cen wieprzowiny w Unii jest odbiciem zbieżnych trendów na rynku światowym. W Kanadzie, w Stanach Zjednoczonych, w Brazylii oraz w Chinach obserwuje wzrost cen zarówno żywca, jak i mięsa wieprzowego.

*W miesiącach styczeń-wrzesień br. kraje Unii Europejskiej wyeksportowały poza Wspólnotę łącznie 2 mln 374 tys. ton wieprzowiny (w wadze produktu), tj. o 22% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wzrost ten osiągnięto dzięki zwiększonym dostawom do Chin (wzrost o 95% do 268,7 tys. ton) oraz do Korei Południowej (wzrost o 112% do 154,4 tys. ton). W omawianym czasie zwiększył się także eksport unijnej wieprzowiny do Japonii (wzrost o 3% do 174,5 tys. ton), do Rosji (wzrost o 4% do 640,1 tys. ton), na Filipiny (wzrost o 9% do 74,2 tys. ton), do Hongkongu (wzrost o 35% do około 404,3 tys. ton) oraz na Białoruś (wzrost o 74% do 79,1 tys. ton). Jeśli do końca br. utrzyma się obecna dynamika wzrostu w eksporcie wieprzowiny, w całym 2011 roku eksport tego gatunku mięsa z Unii przewyższy rekordowy poziom z 2010 roku (2,7 mln ton).

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska, analiza własna

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand