Od początku roku ceny jaj spożywczych w UE gwałtownie rosły, głownie ze względu na wprowadzenie zakazu sprzedaży jaj z klatek nieudoskonalonych. W marcu br. przeciętna cena sprzedaży jaj stołowych (klasy wagowe L i M) na rynku unijnym sięgnęła rekordowo wysokiego poziomu – 193 EUR/100 kg. Jaja podrożały przez miesiąc o 27%, od początku roku o 40%, a wobec marca 2011 r. aż o 73%. Kwiecień przyniósł już jednak spadek cen jaj w większości państw członkowskich. W tygodniu od 16 do 22 kwietnia br. jaja potaniały średnio w UE o 2,5% wobec poprzedniego tygodnia, a w skali miesiąca o 11%. Jest to nadal bardzo wysoki poziom cen – 171,2 EUR/100 kg – o 68% wyższy niż przed rokiem i o ponad połowę wyższy niż przeciętna z lat 2007- 11. W Polsce jaja potaniały w ciągu tygodnia o 9% do 199,9 EUR/100kg i stanowiły 117% średniej unijnej. Wzrost notowań w skali miesiąca zanotowano jedynie w Irlandii (+8%) i Szwecji (+1%). Zdaniem Komisji Europejskiej, obecna zniżka cen jaj w UE jest początkiem dłuższej tendencji spadkowej oraz oznaką dostosowywania się rynku do nowych warunków i odbudowy produkcji.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Komisji Europejskiej, analiza własna

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand