Brytyjska wieprzowina wkrótce trafi na chińskie stoły, dzięki podpisaniu dwustronnej umowy w maju br. W wysyłkach będą dominowały podroby, nogi, uszy i inne elementy tzw. piątej ćwiartki, bardzo chętnie spożywane przez Chińczyków, a mniej popularne na rynku Wielkiej Brytanii. Eksperci szacują, że eksport brytyjskiej wieprzowiny na rynek chiński wkrótce będzie wart ponad 50 mln GBP rocznie. Brytyjczycy rozwijają również z Chinami handel materiałem genetycznym ze względu na wysoką plenność i produktywność ras brytyjskich.

 

 

Źródło: FAPA/FAMMU na podst. Pig Progress z dn. 24.05.12

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand