Według Komisji Europejskiej w styczniu 2014 r. ceny części surowców rolnych we Wspólnocie kształtowały się poniżej poziomu notowanego przed rokiem. Dotyczyło to kukurydzy (-29,7%), jęczmienia (-25,5%), pszenicy miękkiej (-24,3%), pszenicy durum (-11,5%), a także wołowiny (-3,8%), wieprzowiny (-3,7%) oraz drobiu (-1,1%). W omawianym okresie wzrosły ceny pełnego mleka w proszku (+27,7 %), odtłuszczonego mleka w proszku (+22,8%), masła (+20,8%) oraz sera (+19,7%). Ceny wołowiny obniżyły się w większości krajów Wspólnoty (w 18-tu), najbardziej na Łotwie (-23,3%), Litwie (-11,2%), w Czechach (-11,1%), Szwecji (-9,6%), Słowenii (-9,3%), Irlandii (-9,2%), Niemczech (-8,6%), Belgii (-8,5%), Holandii (-7,8%), Polsce (-7,8%) oraz w Rumunii (-7,7%). Ceny mięsa

wieprzowego zniżkowały w 21-en krajach Unii, w pozostałych państwach Wspólnoty zanotowano ich wzrost. Największe spadki cen odnotowano w Rumunii (-12,0%), Luksemburgu (-9,7%), Irlandii (-6,8%), Holandii (-6,7%), Belgii (-6,6%), Finlandii (-6,5%), na Łotwie (-6,4%), w Wielkiej Brytanii (-6,2%), Czechach (-5,8%) oraz w Niemczech (-5,7%). Ceny mięsa drobiowego spadły zaś w 15-tu krajach Wspólnoty, najbardziej w Rumunii (-15,3%), Bułgarii (-11,7%), Hiszpanii (-10,2%), na Łotwie (-9,4%), w Słowacji (-9,0%) oraz w Czechach (-7,5%). W innych krajach, poza Irlandią oraz Cyprem, gdzie cena pozostała niezmieniona odnotowano zwyżki cen. Największe dotyczyły Estonii (+8,9%), Włoch (+8,5%), Wielkiej Brytanii (+6,7%) oraz Niemiec (+3,9%). Ceny detaliczne żywności w krajach Unii Europejskiej w styczniu 2014 r. były o 1,3% wyższe niż w styczniu 2013 r., natomiast inflacja ogółem (r/r) kształtowała się na poziomie 0,9%. W porównaniu ze styczniem 2013 r. w styczniu br. wzrosły ceny we wszystkich ważniejszych grupach żywności. Najwyższy wzrost cen zanotowano w przypadku mleka, serów i jaj (+2,9%), warzyw (+2,8%), olejów i tłuszczów (+2,4%) oraz ryb i owoców morza (+2,2%). Zwiększyły się też ceny mięsa (+1,0%), cukru (+0,3%), owoców (+0,2%), produktów chlebowych i zbożowych (+0,1%), a także pozostałej żywności (+0,7%). Ceny żywności wzrosły w większości krajów Unii Europejskiej, z wyjątkiem Bułgarii, Danii, Irlandii, Grecji, Chorwacji, Cypru, Węgier oraz Rumunii, gdzie zanotowano ich spadek. Najwyższy wzrost cen żywności odnotowano w Finlandii (+4,1%), Czechach (+4,0%), Luksemburgu (+3,5%), Niemczech (+3,5%), Estonii (+3,1%), Austrii (+2,9%) oraz w Wielkiej Brytanii (+2,1%). W Polsce ceny żywności wzrosły o 1,9%.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand