Według Komisji Europejskiej w marcu 2014 r. ceny części surowców rolnych we Wspólnocie kształtowały się poniżej poziomu notowanego przed rokiem. Dotyczyło to kukurydzy(-1,6%), jęczmienia (-20,4%), pszenicy miękkiej (-19,3%), pszenicy durum (-6,6%), a także wieprzowiny (-9,5%) oraz wołowiny (-4,2%). W omawianym okresie wzrosły ceny pełnego mleka w proszku (+21,9 %), odtłuszczonego mleka w proszku (+21,0%), sera (+18,0%), masła (+9,3%) oraz drobiu (+0,3%). Ceny wołowiny obniżyły się w większości krajów Wspólnoty (w 21-en), najbardziej w Estonii (-18,8%), Irlandii (-15,6%), na Litwie (-15,1%), w Szwecji (-12,9%), Słowenii (-10,4%), Belgii (-9,4%), Luksemburgu (-8,1%), Niemczech (-7,1%), w Czechach (-6,5%), Austrii (-5,7%), Wielkiej Brytanii (-5,4%) oraz w Polsce (-5,3%). Ceny mięsa wieprzowego zniżkowały w 23-ech krajach Unii. Największe spadki cen odnotowano na Łotwie (-16,5%), w Rumunii (-15,1%), na Litwie (-13,0%), w Portugalii (-12,4%), Polsce (-12,2%), Holandii (-11,7%), Finlandii (-10,5%), Irlandii (-9,7%), Luksemburgu (-9,7%), we Francji (-8,9%), w Niemczech (-8,8%), Hiszpanii (-8,7%) oraz w Belgii (-8,3%). Wzrost cen tego gatunku mięsa zanotowano tylko w Wielkiej Brytanii (+6,9%). Ceny mięsa drobiowego spadły zaś w 17-tu krajach Wspólnoty, najbardziej na Słowacji (-14,4%), w Rumunii (-10,1%), na Litwie (-9,2%), w Bułgarii (-9,1%), w Szwecji (-7,5%), w Polsce (-7,2%), Czechach (-6,4%) oraz w Grecji i w Słowenii (po -3,7%). W innych krajach, poza Irlandią oraz Łotwą, gdzie cena pozostała niezmieniona odnotowano zwyżki cen. Największe dotyczyły Hiszpanii (+7,0), Wielkiej Brytanii (+5,5%), Holandii (+4,4%) oraz Niemiec (+3,9%). Ceny detaliczne żywności w krajach Unii Europejskiej w marcu 2014 r. były o 0,6% wyższe niż w marcu 2013 r., a inflacja ogółem (r/r) kształtowała się na poziomie 0,6%. W porównaniu z marcem 2013 r. w marcu br. wzrosły ceny we wszystkich

ważniejszych grupach żywności. Najwyższy wzrost cen zanotowano w przypadku mleka, serów i jaj (+3,3%), ryb i owoców morza (+2,0%), olejów i tłuszczów (+0,8%) oraz mięsa (+0,7%). Zwiększyły się też ceny cukru (+0,3%), a także pozostałej żywności (+0,5%). Spadły zaś ceny warzyw (-1,8%), owoców (-0,3%) oraz produktów chlebowych i zbożowych (-0,1%). Ceny żywności wzrosły w większości krajów Unii Europejskiej, z wyjątkiem Bułgarii, Danii, Irlandii, Grecji, Francji, Chorwacji, Cypru, Węgier, Holandii, Portugalii i Rumunii, gdzie zanotowano ich spadek. Najwyższy wzrost cen żywności odnotowano w Czechach (+4,2%), Austrii (+2,7%), Estonii (+2,2%), Niemczech (+2,0%), Luksemburgu (+1,9%), Wielkiej Brytanii (+1,9%), na Litwie (+1,3%) oraz w Polsce (+1,3%).

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand