Według brytyjskiego stowarzyszenia weterynarzy (BVA) system etykietowania produktów mięsnych w Wielkiej Brytanii, informujący o tzw. dobrostanie zwierząt podczas uboju nie może zawierać elementu uprzedzeń do określonej grupy żywności. BVA jest znana z tego, że prowadzi kampanię dotyczącą zakończenia uboju zwierząt bez uprzedniego ogłuszenia. Brytyjscy weterynarze wystosowali pismo do trzech głównych partii zasiadających w Parlamencie Brytyjskim, aby przy dokonywaniu zmian w ustawie dotyczącej prawa konsumentów, wprowadzili obowiązek etykietowania żywności typu halal lub koszernej w oparciu o to, czy została ona wyprodukowana zgodnie z przepisami dobrostanu zwierząt, tj. wstępnym ogłuszaniem zwierząt przed ubojem lub bez ogłuszania, co jest odstępstwem od obowiązujących przepisów. Trzeba przy okazji wspomnieć, że restauracje oraz duże sklepy sprzedają mięso koszerne oraz halal, co wzbudza pytania dotyczące dobrostanu zwierząt. Nabrzmiewa zatem problem, w jaki sposób informować o tym konsumentów, aby dokonywali oni świadomego wyboru. BVA zwraca uwagę, że wprowadzenie etykiet dla całej żywności typu koszernego lub halal, nie ureguluje właściwie tych kwestii, gdyż nie będzie zawierało podstawowej informacji dotyczącej tzw. dobrostanu zwierząt podczas uboju, wprowadzi za to element uprzedzenia do konkretnego rodzaju żywności. Dla przykładu oznakowanie żywności halal nie będzie brało pod uwagę faktu, iż około 88% ubojów halal w Wielkiej Brytanii dokonuje się ze wstępnym ogłuszeniem zwierząt, gdy tymczasem 12% ubojów prowadzi się bez ogłuszania. Wprowadzenie oznaczania produktów mięsnych typu koszerne lub halal nie będzie zatem pomocne dla konsumentów, którzy będą chcieli wiedzieć, czy mięso pochodzi od zwierząt ubijanych ze wstępnym ogłuszaniem, czy tez bez ogłuszania, rozpali za to uprzedzenia do określonej grupy żywności. Według BVA oznakowanie powinno zawierać zatem zapis „wyprodukowane z użyciem wstępnego ogłuszania” lub „bez ogłuszania”. Za takim systemem oznaczeń opowiedział się Parlament Europejski w czerwcu 2010 r.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com z dn. 14.05.14

 

 



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand