Władze amerykańskie zaproponowały uznanie brazylijskiego stanu Santa Catarina za obszar wolny od pryszczycy, pomoru bydła, klasycznego pomoru świń oraz afrykańskiego pomoru świń. Zrealizowanie tej zapowiedzi oznacza, ze stan Santa Catarina będzie mógł eksportować do USA świeże mięso wolowe oraz wieprzowe, a także żywiec wolowy oraz wieprzowy. Obecnie Brazylijczycy mogą wysyłać do Stanów Zjednoczonych tylko przetworzoną wołowinę, natomiast świeże oraz mrożone mięso podlega embargu ze względu na obawy przed pryszczycą. Zapowiedzi władz amerykańskich dotyczące otwarcia handlu mięsem z Brazylia niepokoją_ rodzimy przemysł,  który podkreśla, że eksport powinien zostać wznowiony dopiero po uznaniu całego obszaru Brazylii za wolny od pryszczycy. Ponadto amerykańscy producenci boją się przeniesienia pryszczycy z Brazylii do Stanów Zjednoczonych. Jeśli nawet stan Santa Catarina będzie mógł eksportować mięso do USA, handel wołowiną_ będzie raczej dość skromny, gdyż stan ten produkuje przede wszystkim wieprzowinę. Eksport wieprzowiny tez nie powinien być zbyt duży, ponieważ Amerykanie sami są wielkim producentem tego gatunku mięsa. Tym niemniej dostęp do rynku amerykańskiego stanie się formą promocji brazylijskiego mięsa w innych krajach, m.in. w Japonii, w Korei Południowej,  w Kanadzie i w Meksyku.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: AgraNet

 

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand