Po kliku latach negocjacji, chiński rynek został otwarty dla wieprzowiny i drobiu z Wielkiej Brytanii. Informację ogłoszono podczas wizyty premiera Chin w Wielkiej Brytanii w ostatnim tygodniu czerwca br. Dwustronne negocjacje w zakresie wysyłek wieprzowiny rozpoczęły się w 2004 r., lecz zostały przerwane z uwagi na epidemię pryszczycy w Wielkiej Brytanii w 2007 r. Import drobiu został natomiast wstrzymany przez Chiny w 2007 r. ze względu na ognisko ptasiej grypy we wschodniej Anglii. Ceny wieprzowiny w Państwie Środka znajdują się obecnie na rekordowo wysokim poziomie, lecz wykazują nadal tendencję wzrostową. Szczególne znaczenie ma eksport podrobów, które w Europie mają niewielką wartość, a w Chinach osiągają wysokie ceny. Eksperci szacują, że roczna wartość wysyłek brytyjskiej wieprzowiny na rynek chiński może sięgnąć 40 mln GBP (ok. 44,3 mln EUR), a drobiu – 10 mln GBP (11,1 mln EUR). Chiny są największym na świecie producentem i konsumentem mięsa wieprzowego. Roczna produkcja sięga 46 mln ton, a spożycie jest jeszcze wyższe.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 27 i 30.06.2011

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand