Eksperci Unijnego Biura ds. Żywności i Weterynarii Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów Komisji Europejskiej (FVO) odbyli wizytę kontrolną w Brazylii. Wyniki inspekcji wskazują, że brazylijska wieprzowina nie spełnia wymogów UE i nieprędko uzyska dostęp do jej rynku. Główną przyczyną jest stosowanie przez Brazylijczyków promotora wzrostu – raktopaminy oraz nadmierne wykorzystanie antybiotyków w produkcji trzody chlewnej. Aby wysyłki na rynek unijny były możliwe, brazylijskie władze musiałyby ściśle rozgraniczyć produkcję mięsa wyprodukowanego przy użyciu raktopaminy i bez tego hormonu. W UE stosowanie raktopaminy w produkcji trzody jest zabronione.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 23.08.2011

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand