W 2016 r. Brazylia wyeksportowała 628,6 tys. ton mięsa wieprzowego – o jedną trzecią więcej niż w 2015 r. Wartość wywozu była o 18% wyższa i wyniosła 1,45 mld USD. Głównym importerem brazylijskiej wieprzowiny była nadal Rosja, jednak dostawy były zbliżone do poziomu z 2015 r. W największym stopniu, bo aż piętnastokrotnie do 87,6 tys. ton, zwiększył się eksport do Chin. Brazylia odzyskała dostęp do rynku chińskiego pod koniec 2015 r. i obecnie coraz więcej tamtejszych zakładów produkcyjnych uzyskuje zezwolenia na wysyłki wieprzowiny do Państwa Środka. Tym samym Brazylia staje się ważnym konkurentem dla UE na chińskim rynku.

Według prognoz brazylijskiego stowarzyszenia producentów białka zwierzęcego (ABPA), w 2017 r. brazylijski eksport będzie nadal rósł, ale już w znacznie mniejszym stopniu (o ok. 5%). Brazylijczycy spodziewają się uzyskania dostępu do rynku południowo-koreańskiego. Jednocześnie, wybór Donalda Trumpa na prezydenta USA może okazać się korzystny dla brazylijskiego eksportu do Meksyku. Spodziewane jest także uzyskanie zezwoleń do wysyłek na rynek chiński dla kolejnych brazylijskich zakładów oraz poprawa dostępu do rynku RPA. Również sytuacja na rynkach walutowych jest ostatnio korzystna dla brazylijskich eksporterów, co wiąże się z deprecjacja miejscowego reala wobec dolara amerykańskiego. Mniej sprzyjająca jest natomiast sytuacja na rynku krajowym, gdzie kryzys gospodarczy przyczynia się do spadku popytu konsumpcyjnego na mięso. Jedocześnie producenci wieprzowiny i drobiu ponoszą obecnie wysokie koszty zakupu surowców paszowych, szczególnie kukurydzy. W 2017 r. sytuacja powinna się poprawić, ponieważ rząd brazylijski zezwolił na import kukurydzy z USA.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 19.01.17

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand