W tym tygodniu notowania soi na giełdzie w Chicago (CBoT) nieznacznie zniżkowały. Główną przyczyną tych spadków była nasilająca się presja podażowa brazylijskiej soi oraz poprawa warunków dla upraw tego gatunku w Argentynie (deszcze). Według Abiove, w 2016/17 zbiory soi w Brazylii osiągną 104,6 mln ton, znacznie powyżej poprzedniej prognozy z grudnia ub.r. w wysokości 101,7 mln ton. Eksport nasion soi jest przewidywany na 58,7 mln ton. Szacunki te są bardzo zbliżone do Oil World – 104,5 mln ton. Z kolei Conab podniósł swoje prognozy do 105,56 mln ton, a średnich plonów do 3,12 t/ha. Spotykane są jednak jeszcze bardziej optymistyczne prognozy. Według analityków Safras Mercado, brazylijska produkcja soi wyniesie 107 mln ton, co oznacza wzrost o ok. 10% w ujęciu rok do roku.

Zbiory soi nabierają tempa i obecnie ich zaawansowanie jest oceniane na około 18%, co oznacza lepszy wynik w porównaniu ze średnią pięcioletnią wynoszącą 11%. W najbliższych dniach w południowych stanach Brazylii zapowiadane są opady deszczu, co może mieć wpływ na ich spowolnienie. Najlepiej przedstawia się sytuacja w stanach Mato Grosso i Parana, gdzie odnotowuje się bardzo dobre plonowanie. Według OW, w dwóch pierwszych miesiącach br. brazylijski eksport soi wyniesie 3,7 – 4 mln ton, znacząco więcej w porównaniu do 2,4 mln ton w rozpatrywanym okresie sezon wcześniej. W całym 2017 r. spodziewany jest wywóz sięgający 59 mln ton w porównaniu do 51,58 mln ton rok wcześniej. Wzrosnąć mają zapasy soi na koniec sezonu – z poziomu początkowego wynoszącego 4,13 mln ton do 5,1 mln ton. W ujęciu sezonowym eksport nasion soi z Brazylii ma wzrosnąć do 56,3 mln ton (2016/17) wobec 56,64 mln ton w poprzednim sezonie.

 

Źródło: FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Reuters, OW 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand