Jak podaje Komisja Europejska w styczniu 2013 r. największą dynamikę wzrostu cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (+13,0%). Porównując jednak poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w styczniu br. w stosunku do grudnia 2012 r. o 1,8%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 171 EUR/100 kg. Dla porównania średnia cena tego gatunku mięsa na rynku światowym wynosiła 187 USD/100 kg (około 141 EUR/100 kg). W styczniu 2013 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wzrosła w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 3,9%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca zwiększyła się o 6,5%. W styczniu br. średnia cena wołowiny na rynku unijnym osiągnęła poziom 397 EUR/100 kg. Była ona o 22% wyższa w porównaniu ze średnią ceną wołowiny notowaną na rynku światowym 431 USD/100 kg (około 325 EUR/100 kg). W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii wzrosła o 3,9%, natomiast miesięcznym zwiększyła się zaledwie o 0,4%. Na rynku światowym średnia cena wołowiny r/r zwyżkowała o 2,6%, natomiast m/m obniżyła się o 0,2%. W styczniu 2013 r. różnica w cenach drobiu w Unii i na rynku światowym wynosiła 19%. Średnia cena tego gatunku mięsa we Wspólnocie kształtowała się na poziomie 196 EUR/100 kg, i była o 7,0% wyższa od średniej ceny sprzed roku, i jednocześnie o 0,9% wyższa od średniej ceny z grudnia minionego roku. Średnia cena drobiu na rynku światowym wynosiła w tym czasie 219 USD/100 kg (około 165 EUR/100 kg). Była ona o 9,7% wyższa od średniej ceny ze stycznia 2012 roku oraz o 1,5% wyższa od średniej ceny z grudnia minionego roku.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand