Według Komisji Europejskiej w lutym 2013 r. ceny większości surowców rolnych we Wspólnocie kształtowały się powyżej poziomu notowanego przed rokiem za wyjątkiem masła, sera oraz pszenicy durum, których ceny obniżyły się w stosunku do lutego 2012 r. odpowiednio o 4,8%, 2,1% oraz 0,8%. W omawianym okresie wzrosły ceny pszenicy miękkiej (+24,2%), kukurydzy (+18,6%), jęczmienia (+15,5%), odtłuszczonego mleka w proszku (+14,4%), wieprzowiny (+8,3%), drobiu (+3,9%), wołowiny (+3,4%) oraz pełnego mleka w proszku (+3,4%). Ceny wołowiny wzrosły we wszystkich krajach UE za wyjątkiem Polski, gdzie zanotowano 4,1% spadek. Ceny mięsa wieprzowego były natomiast we wszystkich krajach Wspólnoty wyższe niż przed rokiem. Największy wzrost cen miał miejsce na Malcie (+25,4%), w Szwecji (+20,5%), Hiszpanii (+19,7%), na Cyprze (+18,8%), w Bułgarii (+17,8%), Finlandii (+17,1%) oraz w Irlandii (+15,1%). Ceny mięsa drobiowego obniżyły się jedynie w Danii (-7,4%), Polsce (-0,7%) oraz w Portugalii (-0,3%). Ceny żywności w krajach Unii Europejskiej w lutym 2013 r. były o 2,9% wyższe niż w lutym 2012 r., natomiast inflacja ogółem (r/r) kształtowała się na poziomie 2%. W porównaniu z lutym 2012 roku w lutym br. wzrosły ceny we wszystkich ważniejszych grupach żywności. Najwyższy wzrost cen zanotowano w przypadku owoców (+7,3%), warzyw (+4,0%), mięsa (+3,4%) oraz olejów i tłuszczów (+2,7%). Zwiększyły się też ceny cukru (+2,2%), produktów chlebowych i zbożowych (+2,0%), ryb i owoców morza (+2,0%), mleka, serów i jaj (+1,3%), a także pozostałej żywności (+1,8%). Ceny żywności wzrosły bez wyjątku we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Najwyższy wzrost cen żywności odnotowano w Rumunii (+7,4%), Finlandii (+7,0%), Estonii (+6,3%), na Słowacji (+5,7%), w Bułgarii i w Czechach (po +5,2%), na Malcie (+5,0%) oraz w Słowenii (+4,7%).

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand