okl m

WYNIKI OCENY TRZODY CHLEWNEJ W 2016 ROKU

Publikacja zawiera wyniki oceny użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej trzody chlewnej objętej Krajowym Programem Hodowlanym. Prezentowane wyniki są wartościami średnimi dla ras pbz, wbp, puławskiej, duroc, hampshire i pietrain. Dane liczbowe wzbogacone zostały o fachowy komentarz. Wydawnictwo zawiera również informacje na temat programu krzyżowania realizowanego przez „POLSUS”, programu zdrowotnego stad zarodowych oraz zbiorczego modelu BLUP. Publikacja jest tłumaczona na język angielski. 

AKTUALNA WARTOŚĆ DIETETYCZNA WIEPRZOWINY, JEJ ZNACZENIE W DIECIE I WPŁYW NA ZDROWIE KONSUMENTÓW

Interdyscyplinarna praca specjalistów z zakresu żywienia człowieka, technologii żywności oraz chowu i hodowli trzody chlewnej, zrealizowana z inicjatywy i pod kierunkiem Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”. Stanowi najnowsze kompendium wiedzy na temat aktualnej  wartości dietetycznej mięsa wieprzowego.

 

   

DLACZEGO WARTO JEŚĆ WIEPRZOWINĘ?

Folder zawiera najważniejsze infomacje i ciekawostki  o mięsie wieprzowym.

 

 

ZAGROŻENIA DLA SEKTORA TRZODY CHLEWNEJ ZE STRONY ASF

Opracowanie nt. ASF w Polsce wraz z Propozycją Projektu Planu Zwalczania Afrykańskiego Pomoru Świń w Polsce.

Aktualizacja informacji nt. ASF

 

 

NOWOCZESNA I KOMPLEKSOWA PRODUKCJA PROSIĄT

Broszura szkoleniowa opracowana w ramach operacji szkoleniowej objętej umową o przyznanie pomocy nr 00002-6900-FA1900396/13 dla działania „Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. 

 

 

PORADNIK PROCEDURY UZYSKIWANIA POZWOLEŃ NA BUDOWĘ LUB ROZBUDOWĘ CHLEWNI

Broszura szkoleniowa opracowana przez Kancelarię Radców Prawnych i Adwokatów PROKURENT w ramach zadania pt. „Program szkoleniowy z zakresu procedur uzyskiwania pozwoleń na budowę i/lub rozbudowę chlewni” realizowanego przez PZHiPTCh „POLSUS” ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Broszura zawiera szczegółowy opis, krok po kroku,  jak uzyskać pozwolenie na budowę lub modernizację chlewni a także wykaz obowiązujących aktów prawnych, wzory wniosków i oświadczeń oraz prezentację szkoleniową.

 

STRATEGIA ODBUDOWY I ROZWOJU PRODUKCJI TRZODY CHLEWNEJ W POLSCE DO ROKU 2030

STRATEGIA ODBUDOWY I ROZWOJU PRODUKCJI TRZODY CHLEWNEJ W POLSCE DO ROKU 2030 MAJĄCA NA CELU POPRAWĘ  FUNKCJONOWANIA SEKTORA PRODUKCJI WIEPRZOWINY  powstała z inicjatywy  Polskiego  Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS" przy współudziale Konsorcjum, w ramach zadania finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

 

PRZEWODNIK Jak postępować z loszką i knurkiem hodowlanym?
Nowoczesny poradnik, przygotowany z myślą o nabywcach materiału hodowlanego, pochodzącego z Krajowego Programu Hodowlanego. Znajdują się tu  praktyczne wskazówki  na temat  właściwego wyboru rasy oraz prawidłowego postępowania z zakupionym materiałem hodowlanym.  Strona merytoryczna przewodnika została wsparta konsultacjami  prof. Mariana Różyckiego z Instytutu Zootechniki  w Krakowie oraz prof.  Zygmunta Pejsaka z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

 

 

POLSUS TOP GENETICS
Praktyczny informator dla wszystkich uczestników rynku trzodowego. Stanowi  zbiór   najważniejszych informacji  o trzodzie chlewnej pochodzącej z Krajowego Programu Hodowlanego. Zawiera podstawowe informacje  o hodowanych rasach, ich zastosowaniu  i programach krzyżowania. Obok aktualnych  danych o wartości użytkowej  w stadach realizujących Krajowy Program Hodowlany, znajdują się   praktyczne wskazówki  dla nabywców materiału hodowlanego, dotyczące  właściwego wyboru rasy oraz prawidłowego postępowania z zakupionym materiałem hodowlanym.   Zamieszczone dane teleadresowe hodowców umożliwiają  bezpośredni kontakt z właścicielem zwierząt hodowlanych.

Wydawnictwo finansowane ze środków  Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

infoPOLSUS
Pismo stworzone z myślą o hodowcach i producentach trzody chlewnej oraz wszystkich podmiotach związanych bezpośrednio i pośrednio z branżą trzody chlewnej. Interesujące i aktualne zagadnienia dla wspomnianej grupy czytelników prezentowane są  przez autorytety naukowe i uznanych specjalistów z różnych dziedzin nauki.

 

 

 

Wieprzowina - Wiem co jem
Praktyczny poradnik edukacyjny skierowany do konsumentów.  W łatwy i   przystępny  sposób przedstawia zagadnienia hodowlane,  problematykę związaną z jakością mięsa a także praktyczne porady dla konsumentów. Zawiera  propozycje   ciekawych przepisów kulinarnych z wykorzystaniem wieprzowiny. Poradnik został wzbogacony  zabawnymi ilustracjami.

Wydawnictwo finansowane ze środków  Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

 

 

Wydawnictwa są dostępne w formie drukowanej oraz w postaci plików pdf na naszej stronie internetowej.  

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand