Głównym zadaniem PZHiPTCH „POLSUS” jest prowadzenie oceny wartości użytkowej świń oraz prowadzenie ksiąg hodowlanych świń. Powyższe zadania wykonywane są w oparciu o założenia Krajowego Programu Hodowlanego, który określa zasady prac prowadzonych w stadach hodowlanych i dotyczy następujących ras świń: wielka biała polska, polska biała zwisłoucha, puławska, duroc, pietrain i hampshire. Prace te mają na celu doskonalenie genetyczne czystych ras oraz produkcję materiału hodowlanego, zarówno czystorasowego jak i mieszańcowego.

Na sukces programu hodowlanego składa się wiele czynników. U podstaw leży m.in. dokładna rejestracja i analiza rodowodów świń, a co za tym idzie, konieczność prowadzenia kontroli pochodzenia zwierząt. Jest to podstawą do prowadzenia prawidłowej oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt, a następnie selekcji i indywidualnego doboru do kojarzeń.

Prowadzenie prac hodowlanych jest możliwe także dzięki specjalnemu systemowi znakowania i identyfikacji świń. System znakowania świń hodowlanych, którym posługuje się Związek „POLSUS” przyporządkowuje jeden, niepowtarzalny numer jednemu zwierzęciu. Numer ten widnieje w uszach świni w formie tatuażu lub założonego kolczyka.

Podczas oceny świń gromadzone są m.in. informacje takie jak:

1. w zakresie użytkowości rozpłodowej:

  • liczba prosiąt urodzonych
  • liczba prosiąt odchowanych
  • liczba sutków
  • wiek pierwszego oproszenia
  • okres międzymiotu

2. w zakresie użytkowości tucznej i rzeźnej:

  • tempo wzrostu
  • grubość słoniny
  • wysokość oka polędwicy
  • zawartość mięsa w tuszy

Ocena użytkowości tucznej i rzeźnej świń przeprowadzana jest za życia zwierzęcia. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu ultradźwiękowych aparatów PIGLOG 105. Świnie czystorasowe poddawane są również ocenie wartości hodowlanej (BLUP ZWH) szacowanej przez Instytut Zootechniki PIB w Balicach.

W pracach hodowlanych wykorzystywane są również wyniki oceny tucznej i rzeźnej świń przeprowadzanej w SKURTCh (ZD IZ PIB), gdzie określane są również podstawowe parametry jakości mięsa wieprzowego testowanych osobników.

Wszystkie te prace mają na celu podniesienie efektywności ekonomicznej gospodarstw zajmujących się hodowlą i produkcją świń, jak również polepszenie walorów smakowych mięsa wieprzowego, jego jakości i właściwości dietetycznych.

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand