Białko jest niezbędnym elementem diety, a jego niedobór powoduje spadek masy mięśniowej, zaburzenia pamięci i koncentracji, a także pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci. Na niedobór białka najbardziej narażone są osoby chore, niedożywione, a także intensywnie trenujące. 

Naukowcy przeprowadzili kolejne badania, które potwierdziły, że białko zawarte w mięsie jest bardziej cenne niż pochodzenia roślinnego. Wyniki badań krwi uczestników badania, którzy spożyli posiłki zawierające chudą wieprzowinę, wykazały wyższy poziom aminokwasów niż w przypadku posiłku z czarną fasolą. Oznacza to, że równe porcje pokarmów zawierających białko zwierzęce i roślinne nie zapewniają takiej samej zawartości i biodostępności aminokwasów niezbędnych dla metabolizmu białek u ludzi młodych i starszych.

Pamiętajmy, że w zbilansowanej diecie istotna jest nie tylko ilość dostarczanego białka, lecz również jego przyswajalność. Różnice w strawności lub biodostępności białek dietetycznych powinny być uwzględniane w wytycznych dietetycznych.

 

Źródło:

www.rind-schwein.de

Nutrients | Free Full-Text | Effects of Consuming Ounce-Equivalent Portions of Animal- vs. Plant-Based Protein Foods, as Defined by the Dietary Guidelines for Americans on Essential Amino Acids Bioavailability in Young and Older Adults: Two Cross-Over Randomized Controlled Trials (mdpi.com)

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand