Obserwujemy wyższy od oczekiwanego wzrost cen trzody chlewnej, jednak coraz większa konkurencja ze strony krajów trzecich stawia pod znakiem zapytania przyszłość europejskich producentów wieprzowiny.

Czerwiec minął nam pod znakiem spokojnego wzrostu wartości trzody chlewnej na rynku. Zgodnie z oczekiwaniami, wraz ze wzrostem temperatury wzrasta popyt na wieprzowinę. Popyt ten nie jest jakiś oszałamiający, jednakże niezwykle niska podaż winduje ceny do nowych rekordów. W tym spokojnym okresie nastąpił jednak ruch nieoczekiwany, a dokładniej ostatnia w czerwcu sesja VEZG w Niemczech, która wyskoczyła do góry o 7 centów. Nie pozostało to bez wpływu na rynek polski, gdzie coraz częściej obserwujemy stawki powyżej 12 zł w klasie E (co daje około 9,50-9,60 zł za kg żywej wagi). Cena tucznika to jedno, ważniejsze jest jednak to, jak ma się relacja tego co uzyskujemy za świnie, z tym, ile kosztuje nas ich wyprodukowanie, wyżywienie. Podstawowym systemem żywienia świń w Polsce jest żywienie na sucho, z wykorzystaniem zbóż paszowych, którego głównym przedstawicielem jest jęczmień paszowy. W obecnym czasie jest on nad wyraz korzystny dla nas, co pokazuje poniższa grafika.

....

 

link do artykułu

 

źródło: www.3trzy3.pl

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand