PROGRAM

  1. Przywitanie
  2. Przyjęcie porządku obrad
  3. Sytuacja na rynku trzody
  4. Dyskusja
  5. Sytuacja na rynku wołowiny
  6. Dyskusja
  7. Projekt badawczy „Sektor wołowiny w EU, wyzwania i szanse”
  8. Prezentacja Wageningen Uniwersity
  9. Przerwa
  10. Inne spojrzenie na konsumpcję mięsa w Szwecji
  11. Index cen mięsa w EU wg UECBV
  12. Rynek Chiński
  13. Średnioterminowe prognozy dla rynku Europejskich podmiotów
  14. Podsumowanie

W ostatnim czasie rozpoczęły się spadki cen trzody. Jest to w pewnym stopniu zjawisko cykliczne i można było się spodziewać jesiennych spadków. Jednak tegoroczna obniżka cen (w UE) nastąpiła o ponad dwa tygodnie wcześniej niż w poprzednich latach. Spadkowi cen tuczników towarzyszy bardzo silny spadek cen prosiąt. Owszem ceny prosiąt na rynku unijnym były wywindowane bardzo wysoko. Co warto zaznaczyć, to że ceny prosiąt zaczęły spadać od końca maja gdy ceny tuczników ciągle rosły.

Wykres 1. Ceny trzody w UE w ostatnich latach wg DG Agri. (EURO za 100 kg)
wykres1

 

Wykres 2. Ceny prosiąt w UE w ostatnich latach wg DG Agri (EURO za sztukę).
wykres2

Sytuacja ta i jej analizy były głównym tematem obrad ścisłej grupy ekspertów obserwatorium rynku mięsa w której uczestniczy przedstawiciel „POLSUS”. W roku 2017 na skutek dobrych cen na wieprzowinę wzrosło w UE pogłowie loch o ok, 1,9%. Wzrosło także pogłowie i oferta rynkowa prosiąt. Porównując wielkości ubojów trzody w latach 2014 – 2017 w poszczególnych miesiącach nastąpił niemal we wszystkich przypadkach wzrost produkcji. Przyrost produkcji mógł być zneutralizowany praktycznie jedynie przez wzrost konsumpcji lub eksportu. W większości krajów UE konsumpcja wieprzowiny od lat nie rośnie stąd jedynie eksport jest rozwiązaniem problemu nadprodukcji. Tymczasem na skutek kilku czynników w roku 2017 zmniejszył się eksport na najważniejszy rynek czyli do Chin. W roku 2016 eksport wieprzowiny z UE osiągnął rekordowy poziom 4 139 929 ton. Największym odbiorcą były Chiny dokąd wyeksportowano 1 859 900 ton. W ciągu pierwszych miesięcy roku 2017 wyeksportowano do Chin 788 261 ton. A to oznacza poważny spadek eksportu w porównaniu do analogicznego okresu roku 2016 aż o niemal 1/3!

Jest to bardzo poważny, wręcz dramatyczny spadek, tym bardziej znaczący, że dotyczy największego importera. Przyczyny są różne od przypadków czasowego wstrzymania importu od niektórych przetwórców z powodów sanitarnych, do rosnącej konkurencji cenowej między eksporterami. O ile jeszcze na początku roku 2017 ceny w UE i USA były dość podobne to w drugiej połowie roku 2017 ceny trzody w USA, Kanadzie i Brazylii mocno znurkowały do poziomu ok. 120 EURO za 100 kg.  Oznacza to większą konkurencyjność cenową wieprzowiny z krajów obu Ameryk i stopniową utratę rynków dla wieprzowiny z krajów UE. Gdy spada eksport z UE jednocześnie rośnie eksport z USA. Kolejnym czynnikiem wpływającym na ceny transakcji jest bez wątpienia zmniejszenie importu wieprzowiny przez Chiny o ok. 250 tys. ton w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy roku 2017. Jest to wynikiem odradzającej się po problemach z chorobami własnej produkcji.

Biorąc te wszystkie czynniki pod uwagę można prognozować na rynku UE poważne spadki cen wieprzowiny. Ceny prosiąt w oczywisty sposób zależne od rynku tuczników osiągną zapewne ceny z roku 2016, a może nawet niższe.

Dalekowschodni importerzy z obawami i wątpliwościami spoglądają na rynek europejski ze względu na rozwój zasięgu ASF. Jeśli choroba pojawiłaby się w Niemczech, kraju tak dużego producenta i eksportera, a przykłady Czech i Rumunii wskazują na taką możliwość, oznaczałoby to katastrofę dla europejskiego rynku trzody. W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy roku 2017 wyeksportowano z Niemiec do Chin 232 165 ton, co stanowi ok. 20% eksportu do Chin (więcej wyeksportowano z Hiszpanii). Załamanie tak dużego rynku eksportowego oznaczałoby prawdziwą katastrofę cenową w UE. Jak wykazała praktyka dostępne mechanizmy regulacji rynku trzody (dopłaty do przechowalnictwa) są nieskuteczne.

W Brukseli eksperci zgodnie apelowali do DG Agri i Komisji o znalezienie skutecznych metod zahamowania i zwalczenia choroby i środków finansowych na te działania. Środki finansowe na zwalczenie choroby w obecnym stadium mimo, że wydają się poważnymi okazałyby się drastycznie małymi w porównaniu do skutków finansowych dotarcia choroby na terytorium Niemiec. Bowiem oznacza to nie tylko załamanie rynku w Niemczech ale także ogromny wzrost presji na inne rynki w UE a zwłaszcza na rynek polski. Można się spodziewać dalszych spadków cen trzody. Jednak w Polsce ze względu na ujemny bilans rynkowy spadki cen nie powinny być tak poważne jak w krajach o dużym eksporcie i nadprodukcji.

 

Tadeusz Blicharski

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj