Na giełdzie Euronext w Paryżu kontrakt na rzepak na maj’2017 roku w ciągu ostatniego tygodnia stracił na wartości 3,1% do 413 Euro/t (powrót do wartości sprzed 3 tygodni) wobec 418,5 Euro/t przed dwoma tygodniami. Na rynku rzepaku są kontynuowane spadki wynikłe z nastrojów na rynku soi głównie pod wpływem wielkiej i rosnącej podaży soi z Ameryki Południowej. Dalej prognozy zbiorów rzepaku w UE w br. przewidują 7% wzrost zbiorów do około 21,5 mln ton. Do Wielkiej Brytanii dotarł pierwszy transport rzepaku z Australii, która ma być w bieżącym sezonie liderem dostaw do Unii. Marża przetwórcza w UE pogorszyła się na skutek ostatnich redukcji cen olejów. Na rynku rzeczywistym przez tydzień staniały wszystkie surowce oleiste, oleje oraz śruta sojowa. Podobnie było w ciągu dwóch tygodni oraz miesiąca, co oznacza silne parcie na ceny za sprawą sytuacji na rynku soi i jej pochodnych. Wśród olejów roślinnych najbardziej staniały palmowy oraz kokosowy. Rosnąca podaż oleju sojowego w tym z Argentyny oraz zapasy w USA pociągnęły w dół jej wartość i przełożyły się na spadkową tendencję dla olejów roślinnych na czele z tropikalnymi.

Na giełdzie w Winnipeg w Kanadzie Canola w ostatnim tygodniu w kontrakcie na marzec’2017 staniała o 1,6% do 513,2 CAD/t czyli do najniższego poziomu od 2 tygodni (wobec 527,1 CAD/t przed 2 tyg.) na skutek wyprzedaży kontraktów na skutek nastrojów z rynku soi oraz obniżką cen olejów roślinnych. Canolę wspierała ograniczona sprzedaż surowca przez producentów.

Na giełdzie towarowej w Chicago soja kontynuowała spadki cen. Marcowy kontrakt terminowy na soję w ciągu tygodnia stracił wartość 3,1% do 371,7 USD/t (przez 2 tyg. spadek o 14,3 USD/t). Czwartkowe notowania spadły do wartości najniższej od 6 tygodni pod wpływem wyprzedaży kontraktów na skutek rosnącej podaży soi z Ameryki Południowej, prognozom wzrostu areału soi w br. (wg USDA) oraz spadkowi eksportu soi z USA w ostatnim tygodniu. Dodatkowo w środę firma konsultingowa Agroconsult zwiększyła prognozy zbiorów soi w Brazylii z 105,3 mln ton do 107,8 mln ton, co potwierdza i wzmacnia prognozy ogromnych zbiorów soi w Ameryce Płd. Spadkowe nastroje przełożyły się na globalny rynek oleistych i jest znaczne prawdopodobieństwo ich kontynuacji. Należy pamiętać, że zakłócenia w eksporcie soi z Ameryki Płd. czy ewentualne przeszacowania w dół prognoz zbiorów w tym rejonie świata mogą okresowo wspierać ceny soi.

Na giełdzie Euronext w Paryżu pszenica w kontrakcie na marzec przez tydzień nieznacznie staniała o 0,3% do 172 Euro/t. Podobnie jak tydzień wcześniej rynek pszenicy w Unii był stabilny, ale jej eksport został spowolniony pomimo, że miało wsparcie wynikającym z osłabienia Euro wobec dolara amerykańskiego.

W Chicago najbliższy, marcowy kontrakt na pszenicę staniał o 2,2% pod wpływem wyprzedaży kontraktów na skutek zalegających zapasów pszenicy w USA i dużej jej podaży na świecie. W czwartek IGC zwiększyła prognozy zbiorów zbóż na świecie (752 mln ton pszenicy – bez zmian oraz 1049 mln ton kukurydzy wobec 1045 mln ton). Dodatkowo Argentyna ma zebrać rekordowe 18,3 mln ton pszenicy w sezonie 2016/17, co tylko potwierdza prognozy wielkiej globalnej podaży.

Na giełdzie Euronext w Paryżu kukurydza w kontrakcie na marzec przez tydzień staniała o 2,1% do 143,9 Euro/t (przed 2 tygodniami 145,5 Euro/t) pod wpływem wyprzedaży kontraktów ulegając spadkowym nastrojami na rynku soi i pszenicy pomimo prognoz spadku areału kukurydzy na rzecz soi w USA.

 

Źródło: FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Reuters i innych źródeł

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj