Komisja Europejska formalnie zarejestrowała 25 stycznia br. petycję obywatelską mającą na celu zakaz stosowania substancji czynnej glifosat (substancja czynna herbicydu Roundup). Zatem rozpoczął się roczny okres zbierania podpisów pod projektem. Aby propozycja zmiany prawnej zostały wzięte pod uwagę, organizatorzy akcji muszą zebrać pod projektem przynajmniej milion podpisów poparcia od mieszkańców z co najmniej siedmiu z 28 krajów członkowskich Unii. Po zebraniu podpisów Komisja będzie miała 3 miesiące na reakcję oraz będzie musiała uzasadnić decyzję. Dyskusje o szkodliwość glifosatu toczy się w UE od kilku lat, a w lipcu zeszłego roku wygasała dotychczasowa licencja na jego stosowanie w Unii, ale Komisja przedłużyła możliwość stosowania o 1,5 roku tj. do końca 2017 roku (pierwotnie chciała wydać zgodę na 15 lat). Ponadto Europejska Agencja ds. Substancji Chemicznych - ECHA ma wydać do lata opinię dotyczącą rakotwórczości herbicydu. Opinie naukowe dotyczące glifosatu były podzielone: Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności – EFSA oceniał herbicyd za bezpieczny dla ludzi, ale Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem – IARC (należąca do WHO) uważa, że środek może być rakotwórczy. Ponadto Niemiecki Federalny Instytut BHP – BAUA wstępnie ocenia substancję czynną jako kancerogenną i toksyczną dla genów i zalicza ją do kategorii substancji mogące niszczyć organy wewnętrzne o ile będzie dłużej stosowana.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 11-17

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj