W sezonie 2016/17 prognozy globalnej produkcji 7 podstawowych surowców oleistych z połowy stycznia br. przewidują zbiory na rekordowym poziomie 537,3 mln ton (+7,2%) tj. aż 36 mln ton więcej wobec poprzedniego sezon oraz więcej niż 522,1 mln ton przed dwoma sezonami. Oznacza to wzrost styczniowych prognoz o 5,1 mln ton przede wszystkim za sprawą zwiększenia prognoz soi w Ameryce Południowej (w Brazylii do 105 mln ton, Argentynie do 54 mln ton oraz Paragwaju do 10 mln ton). Dodatkowo miała miejsce miesięczna poprawa globalnych prognoz zbiorów bawełny o 0,3 mln ton (dzięki wynikom zbiorów w Chinach), rzepaku o 0,3 mln ton oraz słonecznika o 0,1 mln ton. Największy wzrost produkcji wobec poprzedniego sezonu dotyczy słonecznika (+12%) do 47,6 mln ton, ziaren palmy olejowej do 15,8 mln ton (+11%), orzechów ziemnych do 29,8 mln ton (+7%), soi do 337,4 mln ton (+5%) oraz mniej znaczącej kopry do 4,6 mln ton (+12%). OW ocenia, że globalna produkcja rzepaku spadnie o 2,5% 62,4mln ton.

Dzięki wzrostowi produkcji globalna podaż 7 najważniejszych surowców oleistych wzrośnie o 31,8 mln ton do rekordowego poziomu 630,3 mln ton, w tym największy przyrost podaży dotyczy soi (o 22,2 mln ton do 417,9 mln ton). Globalna produkcja rzepaku powinna się zmniejszyć, co będzie skutkować jego mniejszą podażą, która zostanie zredukowana z 70,1 mln ton do 68,6 mln ton. W bieżącym sezonie kolejny rok wzrasta zależność od soi, bowiem jej zużycie powinno zwiększyć się o 14,4 mln ton równoważąc spadki podaży zwłaszcza rzepaku. Zapowiada się około 5% wzrost zużycia surowców oleistych w tym największy, 12% przyrost dotyczy konsumpcji słonecznika. W trakcie sezonu 2016/17 zapasy 7 surowców oleistych powinny wzrosnąć o 9% do wysokiego poziomu 101,3 mln ton pod koniec sezonu czyli więcej o 8,2 mln ton (poziom nadprodukcji). W tym zapasy samej soi wzrosną o 7,8 mln ton do 88,3 mln ton. W bieżącym sezonie współczynnik zapasy/zużycie nieznacznie się poprawi z 18,4% do 19,1%.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Oil World

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj