Jak podaje Komisja Europejska (KE), w lutym 2017 r. największy spadek (choć o niskiej dynamice) cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa w dalszym ciągu dotyczył drobiu (-0,4%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa wzrosła w lutym 2017 r. w stosunku do stycznia br. o 0,8%. W omawianym okresie średnia cena drobiu w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1769,80 EUR/t. Dla porównania średnia cena drobiu na rynku światowym wynosiła 1648,30 EUR/t (1754,30 USD/t). W lutym 2017 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku światowym zwiększyła się w porównaniu ze średnią ceną z lutego 2016 r. o 13,1%, natomiast w stosunku do ceny ze stycznia br. zwyżkowała o 14,0%. W omawianym okresie cena drobiu w Unii pozostawała na poziomie o 7% wyższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.

W lutym 2017 r. średnia cena wieprzowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1523,10 EUR/t, tj. była o 19,3% wyższa niż w lutym 2016 r. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w lutym 2017 r. była o 0,4% wyższa niż miesiąc wcześniej. W lutym 2017 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 1499,20 EUR/t (1595,60 USD/t), tj. była o 13,1 % wyższa niż rok wcześniej, i jednocześnie o 14,0% wyższa w stosunku do ceny ze stycznia br. W omawianym okresie różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła +2%.

Ponadto w lutym 2017 r. średnia cena mięsa wołowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 3767,90 EUR/t. Była ona o 1% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 3816,60 EUR/t (4062,00 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii obniżyła się o 0,2%, natomiast miesięcznym zwiększyła się o 0,2%. Na rynku światowym średnia cena tego gatunku mięsa r/r zwyżkowała o 7,8%, natomiast m/m skoczyła o 3,8%.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj