Według prognoz amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) z kwietnia br., w 2017 roku światowa produkcja wieprzowiny odbuduje się o niespełna 1% do 110,7 mln ton, po nieznacznych spadkach w 2015 r. i 2016 r. Wzrosty poziomu wytwarzania zanotują w tym roku zwłaszcza USA, Brazylia i Rosja, co zniweluje nieznaczną obniżkę w Chinach. Kraj ten pozostanie największym na świecie producentem wieprzowiny, jednak wytwórczość spadnie już trzeci rok z rzędu z uwagi na redukcję pogłowia loch spowodowaną nowymi przepisami z zakresu ochrony środowiska. Wzrost amerykańskiej produkcji będzie stanowił ponad połowę globalnej zwyżki, zwiększy się krajowe i eksportowe zapotrzebowanie na wieprzowinę z USA. Wzrośnie również po raz kolejny wytwórczość rosyjskiej wieprzowiny dzięki znacznym inwestycjom w sektorze i obfitej podaży pasz. Brazylia nadal zwiększa pogłowie trzody chlewnej w celu sprostania coraz większemu popytowi zagranicznemu. Krajowe spożycie zacznie się odbudowywać po ubiegłorocznym spadku spowodowanym recesją. Poziom wytwarzania unijnej wieprzowiny wzrośnie w tym roku minimalnie ze względu na utrzymujący się słaby popyt wewnętrzny.

USDA prognozuje, że w 2017 r. globalny eksport wieprzowiny zwiększy się o kolejne 5% do 8,8 mln ton. Na światowy handel będzie miał wpływ nadal wzmożony popyt ze strony Chin i innych krajów oraz wysoka podaż, która będzie wpływała na spadek cen. Czołowym eksporterem pozostanie UE, kierując wysyłki głownie na rynek chiński. USA zwiększa wywóz o 85 do rekordowego poziomu 2,6 mln ton, zwłaszcza do Meksyku, Korei Płd. I Kolumbii. Na rynku azjatyckim, szczególnie chińskim, Amerykanie będą musieli silnie konkurować z dostawcami z UE. Poziom chińskiego importu i konkurencja wśród czołowych eksporterów (głównie UE, USA i Brazylia) będą miały w tym roku znaczy wpływ na światowy rynek wieprzowiny. W 2017 r. globalny import wzrośnie prawdopodobnie o 6% do 8,3 mln ton. Największym importerem będą nadal Chiny. Dynamika wzrostu przywozu osłabnie jednak do ok. 5% wobec 112% w 2016 r. Wzrosną także znacznie zakupy wieprzowiny przez Meksyk z uwagi na wysokie zapotrzebowanie ze strony przetwórstwa oraz niższe ceny w USA. Zwiększa przywóz także Korea Płd., Hongkong oraz mniejsi importerzy jak Australia, Kolumbia, Filipiny i Singapur. Japonia, USA i Rosja będą w tym roku jednymi z nielicznych krajów, którzy zmniejszą poziom importu wieprzowiny.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. USDA/FAS

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj